Čím dál častěji se dnes setkáváme s pojmy jako biofarma nebo biochov. Čím dál více produktů v supermarketech hrdě nese označení „bio“ a na internetu na nás neustále vyskakují články o novinkách v biozemědělství. Co to ale ten biochov vlastně je, co znamená pro hospodářská zvířata a jaké benefity případně přináší nám jakožto spotřebitelům?
Je pravdou, že lov a zabíjení zvířat tu byly od nepaměti. To je také jeden z argumentů, který vytvrvalý strávníci masa rádi používají. A mají pravdu. Zvířata jsou přeci přirozenou součástí potravinového řetězce, lidé je lovili už v pravěku. Ano – lovili.
Dříve lidé jedli, aby žili, dnes spousta z nás žije, aby jedla. Maso, které si dříve lidé museli vlastními silami ulovit v přírodě, dnes máme naporcované z řeznictví a naservírované v supermarketech, aniž bychom pro to museli hnout prstem. Nejen různé druhy mas, ale také jeho různé úpravy a gramáž dnes můžeme sehnat během pár minut. Bohužel ne každý si uvědomuje, jakým způsobem je se zvířaty zacházeno jen proto, abychom my mohli mít každý den zásoby masných výrobků v lednici.
Zatímco dříve si lidé museli zvíře ulovit z volné přírody, dnes si práci usnadňujeme tím, že zvířata zavíráme do klecí, kde je nutíme rodit další a další mláďata. Nikdy se tak nestane, že bychom měli masa nedostatek. Velkochovy jsou však často noční můrou nejen ochránců zvířat. Zvířata v nich mnohdy ani nepoznají zelenou trávu a volný výběh, natož aby ho měla zajištěný pravidelně. A tohle je jedna z věcí, kterou se rozhodly biochovy změnit. Ty přináší benefity nejen samotným zvířatům, ale také lidem.
Biofarma neboli ekologické zemědělství se vyznačuje především plným zřeknutím se užívání chemických prostředků při pěstování rostlin. U zvířat se zase dbá na vykrmovací režim, který neobsahuje látky uměle stimulující růst, konzervanty, látky uměle ochucující stravu nebo látky, které vnikly genetickou manipulací organismů. Dalším rozdílem oproti velkochovům jsou volné výběhy pro zvířata a šetrnost k životnímu prostředí. Tohle všechno s epodílí na vzniku takzvaného biomasa a biovýrobků, které dnes najdeme ve specializovaných farmářských obchodech a v menší míře také v našich supermarketech. A jak biochov vypadá v praxi?
Ekologické zemědělství praktikuje společnost Agrokomplex, která funguje už od roku 1992. Firma chová v průměru 1200 – 1300 kusů masného skotu včetně telat, kříženců plemen Česák straka a Blond d‘ Aquitain. Od začátku dubna až do konce podzimu se veškerý skot pase volně nepřetržitě 24 hodin denně. Zvířata jsou rozdělena podle věkových skupin a kategorií. Každé skupině je vymezen pastevní areál s výběhem a napajedlem. Téměř třičtvtě roku je tak zvířatům zajištěn volný výběh.